Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O negatywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już od dawna, jednak mało się zastanawiamy ponad tym, jak cukier wpływa na układ. Czy to cukier to zaledwie niewinny dodatek do potraw i napojów?
Cukier – albo jest trucizną?
Naukowcy w tym etapie zmienili zdanie – odkryli, iż aktualne nie tłuszcz ponosi winę za plagę otyłości w końcach dobrobytu. To cukier jest obowiązkowy za nadwagę i otyłość, toż on uzależnia, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk zjada około 120 g cukru każdego dnia, jest toż równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!
Uważaj na różne nazwy cukru
Podczas wybierania gotowych produktów, uważaj na różne nazwy cukru w porządku. Cukier może zamykać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli którykolwiek z tych segmentów pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, bowiem ten owoc może mierzyć dużo cukru.
Słodzik zamiast cukru?
Czy zdrowa dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Podobnie do cukru, słodzik może zamykać się pod wieloma firmami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy słodszy od cukru, dzięki czemu ważna stosować go w niewielkiej liczby. Słodzik prawie nie zawiera też kalorii, więc nie wpłynie niekorzystnie na wagę. Kolejną zaletą słodzików jest toż, iż nie psują zębów. To czy słodzik ma właściwości? Tak, należy szczególnie widzieć na aspartam, cyklaminę i sacharynę.
Aspartamu nie mogą kosztować osoby chorujące na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ zawiera on toksyczny dla nich składnik. Nie chodzi stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C stoi się on toksyczny i traci swoje marki słodzące, więc nie można traktować go do kolorów i herbat.
Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu pytań potrafią być kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany obowiązują w odpowiedzi z wybranymi lekami.
Cukier – to nas truje!
Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny skutek na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i ciężki spadek naszej zdolności analizy i zapamiętywania.
W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony swoich zdolności witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co oferuje cukier, to piękne, rafinowane węglowodany. Ale to, co usunięto – białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Robi to, wytwarzanie się toksyn – kwasu pirogronowego również własnych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy odkłada się w środka i stylu nerwowym, a inne cukry w mórz ciałkach krwi. Powoduje wtedy na oddychanie cel i pozwala brak niezbędnej ilości tlenu do działania układu.
Nie zostawiamy sobie sprawy, że sami przyczyniamy się do zachwiania równowagi swego układu. Natura sama zapewnia nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia trwałości również dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera coraz ogromniejszą zawartości pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i magazynowanych w bliskim ciele. Przykładem potrafią stanowić polskie kości oraz zęby, z których zostaje pobrane tyle wapnia, że pochodzi nie tylko próchnica, ale następuje ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na myśleniu, że cukry obok tłuszczów są w bliskim układzie głównym źródłem energii, a więc są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa oraz produkty.
Nawet najmniejsza liczbę cukru, nie jest nieistotna dla własnego układu. Cukier wpływa na wszystek organ swego ciała. Wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wykonywa ją oraz podnosi do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu dochodzi do bliskiej krwi w formie kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe wędrują do dowolnej dziedzinę ciała i gromadzona są w prawie aktywnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy znaczenia te są już wypełnione, kwasy tłuszczowe wędrują do aktywnych narządów, takich jak uczucie i nerki. Następuje osłabienie ich roli, następnie tkanki ulegają degeneracji i niszczą się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek zakłada się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces bycia tkanek ulega spowolnieniu.
Wybierając cukier do prostych dań, staraj się wybierać rozsądnie i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Żywienia Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier używać do dużych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu.
zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?